12 ani de la invesnicirea parintelui arhimandrit Cleopa Ilie

by

Parintele Cleopa ILIE

Parintele Ilie Cleopa s-a nascut pe 10 aprilie 1912, in comuna Sulita, judetul Botosani, intr-o familie de tarani – Alexandru si Ana Ilie, cu zece copii. Trei ani de zile a facut ucenicie la schimonahul Paisie Olaru, pustnic in Schitul Cozancea. A intrat in viata monahala in anul 1929, la Manastirea Sihastria. A fost calugarit in 1937, ales egumen interimar in 1942 la Manastirea Sihastria si staret in anul 1945. Este transferat la Manastirea Slatina din Suceava in 1949, impreuna cu 30 de monahi, unde va sta pana in anul 1956. Revine la Manastirea Sihastria, devenind duhovnicul intregii obsti de aici. Fiind urmarit de securitate, se retrage in 1948 pentru sase luni in padurile din jurul Manastirii Sihastria. Din cauza securitatii se retrage intre anii 1952-1954 in Muntii Stanisoara, impreuna cu parintele Arsenie Papacioc. La cererea patriarhului Iustinian, va reveni din pustie la Manastirea Slatina.

Parintele Cleopa in cimitir

In primavara anului 1959 se retrage pentru a treia oara in pustie, unde se nevoieste mai bine de cinci ani. In 1964 revine in Manastirea Sihastria, si va dedica intrega viata misiunii duhovnicesti pana la 2 decembrie 1998, cand trecere la cele vesnice.

Chilia parintelui Cleopa

 

 *

 

În primele două luni după nastere, pruncul Con-stantin – viitorul Părinte Cleopa – era tot timpul bolnav. De la o vreme nu mai mânca aproape nimic si plângea zi si noapte. Toti erau îngrijorati de viata lui.

Nestiind ce să mai facă, mama lui, Ana, a fost sfătuită de bătrânele din sat să se ducă cu pruncul bolnav la vestitul duhovnic Conon Gavrilescu de la Schitul Cozancea, care era un mare exorcist si vindeca multi bolnavi cu sfânta rugăciune.

Ajungând la chilia duhovnicului Conon, unde astepta multă lume, si-a spus durerea ei, plângând cu multe lacrimi:

– Ce să fac, părinte, că acest copil de la o vreme nu mai mănâncă si plânge într-una? Mă tem să nu moară.

– Stii ce să faci? Să-l dăruiesti Maicii Domnului!

– Cum să-l dăruiesc Maicii Domnului?

– Iată cum, a zis el. Ia o lumânare si un prosop, asează pruncul înaintea icoanei Maicii Domnului din biserică si zi asa: ”Maica Domnului, îti dăruiesc tie copilul acesta care este bolnav! Fă ce stii tu cu el!”

Atunci mama pruncului s-a închinat cu lacrimi la icoana Maicii Domnului, făcând trei metanii, si, căzând în genunchi, a zis plângând: ”Maica Domnului, îti dăruiesc tie copilul acesta al meu, că este bolnav si plânge mereu. Fă ce stii tu cu el!” Si l-a trecut de trei ori pe sub sfânta icoană.

De atunci pruncul Constantin s-a făcut sănătos. Aceasta a fost o adevărată minune a Maicii Domnului, iar din momentul acela Constantin nu a mai fost bolnav de moarte toată viata sa.

Asa miluieste Maica Domnului pe mamele care nasc copii în frică de Dumnezeu.

Parintele Cleopa in chilie

*Cimitirul M-rii Sihastria

Mormîntul părintelui Ilie Cleopa, care odihneşte la Mănăstirea Sihăstria, a devenit loc de pelerinaj. Cei care l-au cunoscut pe părintele Cleopa în timpul celor 64 de ani petrecuţi numai la Sihăstria vin şi se închină la locul în care odihneşte şi simt binecuvîntarea şi ajutorul părintelui în realizarea dorinţelor, ca şi atunci cînd era în viaţă. Foarte mulţi oameni bolnavi s-au vindecat după ce au luat pămînt ori flori de pe mormîntul părintelui Cleopa (pe care le-au păstrat cu grijă acasă) sau chiar ulei din candela de la cruce, cu care şi-au uns trupul.

Cimitirul

Vestea vindecărilor minunate s-a răspîndit cu repeziciune în toate colţurile ţării, iar călugării mănăstirii Sihăstria sînt nevoiţi să acopere permanent mormîntul cu pămînt, în locul celui luat pentru tămăduire. Vin multe autocare cu pelerini care se opresc la mormîntul părintelui Cleopa şi  cer binecuvîntarea să ia cîte o mînă de pămînt cu credinţa că acesta, prin harul părintelui, are puteri tămăduitoare şi pentru ocrotirea de rele. Un călugăr mărturiseşte că a fost nevoit de mai multe ori să care cîte două-trei roabe de pămînt pe mormîntul părintelui Cleopa, pentru a acoperi golurile lăsate de către credincioşi. O tînără din Cluj, care l-a cunoscut pe părintele Cleopa cînd trăia, fiindu-i duhovnic, suferea de o boală cumplită şi a ajuns la Sihăstria, după ce acesta fusese deja înmormîntat.

Mormantul parintelui Cleopa, loc de pelerinaj

A mers în cimitir şi s-a rugat la mormînt, iar cînd a plecat a luat puţin pămînt şi l-a înghiţit, convinsă fiind că harul părintelui va lucra asupra ei. Fata s-a vindecat, iar vestea minunii s-a răspîndit în satele din preajma Clujului, a mai spus călugărul.

Şi chilia părintelui a devenit loc de pelerinaj, fiind vizitată de mii pelerini din ţară şi străinătate.

Un tânăr care avea mari probleme cu coloana, având şi dureri aproape insuportabile,  în momentul în care s-a întins pe patul părintelui a simţit ca şi cum spatele i-ar fi luat foc, iar după ce s-a ridicat nu mai avea nicio problemă cu coloana si nici vreo durere până-n ziua de azi.

Mai multe despre  părintele Cleopa şi întâmplările minunate care adeveresc sfinţenia vieţii sale puteţi citi în cele 3 volume MÂNCA-V-AR RAIUL! editate de Sf M-re Sihăstria.

Să avem şi noi parte de rugăciunile sfinţiei sale!

2 răspunsuri to “12 ani de la invesnicirea parintelui arhimandrit Cleopa Ilie”

  1. Petru Says:

    Avem un mare rugator in fata Prestolului Dumnezeiesc.
    Dumnezeu sa na ajute si sa ne mantuiasca pentru rugaciunile marelui duhovnic al Romaniei, Parintele Cleopa.

  2. Andreea Says:

    As avea nevoie si eu sa merg la mormantul parintelui Cleopa. Sper sa ajung si acolo. N-am mai fost de multi ani pe acolo. Manastirea Sihastria m-a impresionat puternic prima data cand am fost acolo, dar nu stiam de parintele Cleopa atunci; poate ca as fi putut sa vorbesc personal cu el. Il stimez si imi plac cartile lui (sau despre el). Sper sa fie aflat neputrezit si frumos mirositor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: