Se întâmpla acum 325 de ani

by

Constantin Basarab Brancoveanu

Constantin Basarab Brancoveanu

 
„Boierii pamânteni, nemaidorind sa îi conduca un cantacuzin, aproape ca l-au fortat pe logofătul Constantin Brâncoveanu să preia domnia. Ziseră cu totii: „Logofete, noi cu totii pohtim sa ne fii domn”. El zise „Dar ce as vrea eu cu domniia, de vreme ce ca un domn sunt la casa mea; nu-mi trebuie sa fiu”. Iar ei zisera: ” Ne rugam, nu lasa tara sa între alti oameni sau rai, sau nebuni sa o strice, ci fii!”. Si-l luara de mâini si-l împingeau de spate. A fost uns domnitor la mitropolia Bucurestilor, în prezenta patriarhului bizantin Dionisie si a mitropolitului valah Antim. În biserica, Brâncoveanu a spus: „Domniia aceasta eu nu o pohtesc ca sa-mi înmultesc grijile si nevoile, ci dumneavoastra m-ati pohtit si fara voia mea m-ati pus domn în vremuri ca acestea turburate, încungiurati de osti de vrajmasi; ci dar acum iar întreb: este-va cu voia tuturor?”
Si toti raspunsera: „Toti voim, toti pohtim”. Zise iar: „Deaca pohtiti toti, mi-e voia si mie sa-mi dati un juramânt înaintea Lui Hristos precum veti fi cu dreptate si de ar veni vreo primejdie domnii mele, despre vreo parte, sa stati cu mine toti”.
Și toți boierii au jurat pe Cruce și pe Evanghelie.
Si asa s’a fost ales Domn al Tarii Romanesti , Constantin Brancoveanu, cand era cursul anilor 1688, luna lui Octomvrie, in 29 de zile.”
extras din „Anonimul brâncovenesc”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: